In 2020 geen BPM teruggave meer voor taxiondernemers.

Taxiondernemers die een auto voor minimaal 90% gebruiken als taxi kunnen nu nog de betaalde bpm terugvragen bij de Belastingdienst. Echter vanaf 1 januari 2020 wordt de bpm teruggave voor taxi’s afgeschaft.

De bpm teruggave op taxi’s wordt door de overheid afgeschaft om zo taxiondernemers te stimuleren om minder vervuilende auto’s aan te schaffen. Dit is één van maatregelen waarmee de overheid de hoeveelheid CO2-uitstoot wil verminderen om zo de klimaatdoelstellingen voor 2030 te bereiken. De hoogte van de BPM is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die een auto uitstoot. Dus hoe schoner de auto, hoe lager de BPM en auto’s die helemaal geen CO2 uitstoten, de zogenaamde nul-emissie auto’s, zijn helemaal vrijgesteld van bpm.

Behalve dat taxiondernemers in vanaf geen BPM teruggave meer hebben,  kan voor u ook andere gevolgen hebben. Zo is een auto die minder of helemaal geen CO2 uitstoot in de meeste gevallen een elektrische auto die, door het accupakket, weer een stuk meer weegt dan een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. En dat zorgt weer voor een hogere WA-premie omdat deze wordt berekend over het gewicht van de auto.
Maar ook voor taxi’s die op dit moment beperkt of volledig casco verzekerd zijn, heeft dit gevolgen. De premie voor deze verzekeringen is nu gebaseerd op de cataloguswaarde minus de BPM. In 2020 kan dit betekenen dat uw taxi onderverzekerd is. Immers bij total loss is de vervangingswaarde die wordt uitgekeerd gebaseerd op de waarde inclusief BPM aftrek. Maar de nieuwe auto die hiervoor wordt aangeschaft heeft geen BPM aftrek meer en daardoor een hogere cataloguswaarde.  Daarmee is het uitgekeerde bedrag niet meer toereikend voor de aanschaf van een vergelijkbare auto.
Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag met uw taxiverzekering.